Forsiden>Hjælpemidler >GPS
GPS
GPS-satellitterne bevæger sig i 6 baner om Jorden med en omløbshastighed på ca. 12 timer. De når altså 2 gange rundt på en dag.

Satellitterne udsender hele tiden radiosignaler med information om deres position og tidspunkt for udsendelsen. Satellitterne er udstyret med ekstremt præcise atom-ure, der har en nøjagtighed helt ned til tre nanosekunder; det er 0,000000003, eller 3 milliardnedele af et sekund! Denne præcision er nødvendig, da bare en lille tidsfejl vil give en stor afstandsfejl (en fejl på 0,000001 sek vil give en afstandsfejl på 300 m!)

Ved samtidigt at modtage signaler fra mindst 4 satellitter, kan modtageren bestemme sin egen position og tid. I princippet ville 3 satellitter være nok til at bestemme positionen i 3 retninger (3 ligninger og 3 ubekendte), men den fjerde satellit er nødvendig, fordi modtagerens ur ikke er nær så præcist som satellittens ur. Signalet fra den fjerde satellit gør det muligt også at fastsætte tiden.

Hvor præcist kan jeg bestemme min position? GPS kan bruges 24 timer i døgnet, overalt på Jorden og i rummet. På nær udgiften til en modtager, er GPS gratis at bruge og brugerantallet er ubegrænset. GPS er uafhængig af vejret, dog skal GPS-modtageren have "fri sigt" til satellitterne, for at virke. Dvs, man kan ikke bruge GPS i en tunnel eller parkeringskælder eller i områder, hvor træer, høje huse, bjerge eller andet hindrer udsynet. Den optimale placering af GPS-modtageren er et sted, hvor der er frit udsyn til så stor en del af himlen som muligt. Jo mere spredt, de satellitter man modtager fra, er, desto mere nøjagtigt beregnes ens position.

Normalt nøjagtigheden vil ligge omkring 5-10 meter.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.