Forsiden >Fisk i havet >Søtunge

Søtunge

Kendetegn:
Munden er krum, og på hovedets underside findes et antal korte skægtråde. Farven på øjesiden er gulbrun til brungrå eventuelt med få lyse pletter. Blindsiden er hvid, og skællene på denne side er hæftet i huden på en måde, der bevirker, at de kan rejse sig fremad. Dette betyder, at en tunge føles glat, når man stryger den fra hoved mod hale, men meget ru når man stryger den modsatte vej.

Størrelse:
Op til ca. 60 cm og 3 kilo. Hunnerne bliver størst.

Udbredelse:
En sydlig art, som findes i Sortehavet, i Middelhavet samt i det østlige Atlanterhav fra Vest-Afrika til det sydvestlige Norge. I danske farvande indtil Østersøen omkring Bornholm.

Biologi:
Lever på blød bund fra få meter ned til ca. 150 meters dybde. Ligger ofte nedgravet i bunden om dagen og søger aktivt føde om natten. Gydningen sker fra april-juli på 20-50 meters dybde, senest i danske farvande. Hunnen gyder op til 150.000 æg, som er pelagiske og klækker efter 1-2 uger. Ynglen er også pelagisk, men søger efter ca. 2 måneder mod bunden på lavt vand ved en længde på 1-2 cm. Tungen bliver kønsmoden 3-5 år gammel og måler da 25-35 cm. Føden består af forskellige små bunddyr.

Fiske/madværdi:
En fremragende spisefisk, som er populær i hele Europa. Tunger betales med en høj pris og er derfor eftertragtede fisk. Fanges primært med trawl og nedgarn.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.