Forsiden >Fisk i havet >Skærising

Skærising

Kendetegn:
Kendes især på den meget slanke kropsform. Øjesidens farve er ensartet brunlig til svagt rødbrun. Denne side føles svagt ru. Blindsiden er hvid med små sorte prikker. Munden er lille, og sidelinien uden buer.

Størrelse:
Op til ca. 65 cm og 2,5 kilo.

Udbredelse:
Findes i det østlige Atlanterhav fra Biscayen til Island og Svalbard. Desuden i det vestlige Atlanterhav fra Grønland til den nordøstlige del af Nordamerika. I danske farvande indtil Øresund og bælterne.

Biologi:
Kan træffes fra 40 meter helt ned til ca. 1500 meters dybde på blød bund. Findes i næsten alle dybe norske fjorde, hvor fisken meget af tiden ligger på bunden, dækket af et tyndt lag bundmateriale. Modsat mange andre fladfisk findes de unge individer ofte på dybere vand end de ældre. Gydningen finder sted om sommeren. Æggene gydes ved bunden på dybere vand, og de er pelagiske. Ynglen er også pelagisk, men forvandles efter nogle måneder til små fladfisk ved en længde på 4-6 cm, hvorefter de søger mod bunden på dybere vand (200-300 meter), hvor ungfiskene også vokser op.

Fiske/madværdi:
Anses for en god spisefisk. Fanges ofte som bifangst i rejetrawl på dybere vand. Er dog uden større økonomisk betydning i Danmark.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.