Forsiden >Fisk i havet >Pighaj

Pighaj

Kendetegn:
Slank, rund krop med but snude. Mangler gatfinne. Har en kraftig giftpig foran hver af de to rygfinner.

Størrelse:
Hunnen op til 1,2 meter og 10 kilo, hannen 0,9 meter og ca. 7 kilo.

Udbredelse:
I det østlige Atlanterhav fra Kap-Verde øerne til Kola Halvøen, i det vestlige Atlanterhav fra Cape Hatteras til Grønland. Vandringer tværs over Atlanterhavet er påvist. Findes i danske farvande indtil Øresund og bælthavet.

Biologi:
Lever i stimer på op til mange tusinde individer. Træffes fra få meter til 400 meters dybde, både nær bunden og frit i vandet. Trives bedst ved temperaturer mellem 6 og 15 grader. Udpræget van-drings/stimefisk, der mest træffes i danske farvande fra efterår til forår. Æder alle slags småfisk, krebsdyr, blæksprutter og endda gopler. Hunnen er drægtig i næsten 2 år. I hver af de to æggeledere fremkommer op til 6 æg i en fælles hornkapsel. Kapslen forsvinder, og hunnen føder op til 12 unger, der måler 20-33 cm. Kan blive op til 25 år gammel.

Fiske/madværdi:
Fiskes kommercielt med langline eller trawl. Spises enten røget eller i gele. Navne som det tyske »Schillerlocken« og det danske »Kon-geål« bruges for at fremme salget. Velkendt blandt sportsfiskere, der otte bærer en giftpig i hatten som trofæ.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.