Forsiden >Fisk i havet >Lange

Lange

Kendetegn:
Har langstrakt krop og en skægtråd midt på underkæben. Langen har to rygfinner, den første er kort, den anden lang og når til halefinnen, men er adskilt fra denne. Gaffinnen er også lang. Har overbid. Skelnes fra byrkelange ved, at diameteren i øjet er mindre end skægtrådens længde.

Størrelse:
Op til 200 cm og ca. 45 kilo.

Udbredelse:
Findes i det østlige Atlanterhav fra Biscayen til Island og Kola Halv- øen. I Danmark indtil omkring Bornholm.

Biologi:
Udpræget bundfisk ned til ca. 1000 meters dybde. Trives bedst ved hård bund. Gyder i april-juni måned ved bunden og en vandtemperatur på 6-10 grader, d.v.s. noget varmere end hos torsk. Æggene er kun ca. 1 mm i diameter, og en stor hun kan gyde op til 60 millioner æg pr. gydning. Æggene flyder, men forbliver nær bunden indtil de efter 1-2 uger klækker. Ynglen er pelagisk og søger mod bunden det følgende efterår. Grådig rovfisk, som æder næsten alle slags bunddyr og fisk.

Fiske/madværdi:
En fin spisefisk. Bruges en del til klipfisk (saltet og tørret). Den samlede årlige fangst i Europa er 30.000-50.000 tons. Fanges med krogline eller i trawl. Populær sportsfisk, især ved fiskeri på skibsvrag. Et enkelt vrag kan rumme mange store langer.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.