Forsiden >Fisk i havet >Kulmule

Kulmule

Kendetegn:
Som navnet antyder er mund- og gællehule sort. Kun ungfisk har skægtråd. Langstrakt krop med lang anden rygfinne og gatfinne. Bryst- og bugfinner lige store. Har relativt lange spidse tænder på kæberne.

Størrelse:
Op til 135 cm og 15 kilo.

Udbredelse:
Findes i det østlige Atlanterhav fra De Kanariske Øer til Island og det mellemste Norge. I danske farvande indtil Øresund og bælterne.

Biologi:
Lever ved bunden om dagen og højere i vandet om natten. Findes på dybder fra 50 til 550 meter. Især mindre fisk lever i små stimer. Føden består næsten udelukkende af fisk (sild, tobis m.m.). Gyder herhjemme bl.a. i dybere dele af Skagerrak/Kattegat om sommeren. Æg og yngel er pelagiske. Æggene klækker efter få dage. Ungfiskene vandrer/ driver vidt omkring i havstrømmene, og små kulmuler er almindelige i mange kystnære områder. Efterhånden som fiskene bliver større, trækker de længere til havs.

Fiske/madværdi:
En virkelig god spisefisk. Fanges herhjemme som bifangst ved trawlfiskeri i mængder på 2.000-5.000 tons pr. år. Sydpå fanges væsentligt større mængder kulmule (Spanien: 30.000-40.000 tons), men her ofte som mindre fisk. En populær spise i Spanien er friturestegte hele små (15-20 cm) kulmuler.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.