Forsiden >Fisk i havet >Havkat

Havkat

Kendetegn:
Kaldes også stribet havkat, og dette hentyder til kroppens mørkere tværstriber. Farven kan variere meget, men er oftest grå eller gråbrun. Skællene sidder dybt indlejret, så huden virker glat.

Størrelse:
Op til 125 cm og 20 kilo.

Udbredelse:
Findes i det østlige Atlanterhav fra Frankrig til arktiske områder. Desuden ved Grønland og den nordøstlige kyst af Nordamerika. I danske farvande indtil den vestlige Østersø.

Biologi:
Bundfisk, som lever fra lavt vand ned til ca. 400 meters dybde. Foretrækker hård bund gerne med muslinger. Noget særligt ved havkatte er kraniets opbygning. Under hvert øje findes et større hulrum, og her sidder en meget stor kæbemuskel. Alle kraniets knogler er stærke, og tænderne i munden er store og kraftige. Denne konstruktion sætter havkatten i stand til at rive muslinger fri fra underlaget og knuse dem bagest i munden, før det hele sluges ned i maven. Her fordøjes muslingens bløddele, og skal delene kommer ud gennem gattet. Gydningen sker om vinteren. En stor hun kan gyde op til ca. 20.000 æg, som er relativt store (5-6 mm). Æggene gydes i en stor portion på bunden, og de formes med halen til en klump, som hannen siden vogter. Æggene klækker efter 2-3 måneder, og ynglen lever ved bunden, indtil blommesækken er opbrugt. Herefter bliver de pelagiske for i løbet af sommeren at søge mod bunden igen.

Fiske/madværdi:
En meget fin spisefisk med fast hvidt og velsmagende kød. På grund af fiskens noget voldsomme udseende forhandles den altid flået og uden hoved, tit under navnet »koteletfisk«. Havkat er også en populær sportsfisk.

Copyright © 2002 S. Andersen skagenguide@ skagenguide.dkAll rights reserved.